Srpski  |  English

Projektujemo, izvodimo i održavamo zelene površine

Ono što nas preporučuje je to što poznajemo i poštujemo prirodu, uvažavamo i štitimo interes klijenta, posedujemo znanje, iskustvo i efikasnost.

Dobar travnjak je osnova gotovo svake uređene zelene površine. Travnjaci zahtevaju dosta nege i održavanja koje podrazumeva

-          redovno zalivanje,

-          košenje,

-          prihranu,

-          vertikuliranje,

-          aeraciju,

-          čišćenje od korova i

-          ostale mere.

Svojim klijentima uvek savetujemo ugradnju sistema za zalivanje pre početka radova na zasnivanju travnjaka, jer je to najekonomičniji i najsigurniji način da se obezbedi potrebna količina vode za razvoj travnjaka, u regularnim intervalima. 

Postoji više načina za zasnivanje travnjaka a u praksi su najprisutnija dva i to sejanje trave i postavljanje travnog busena (tepih trava). Za koji metod se opredeliti zavisi od vrste travnjaka (namena, intenzitet nege, lokacija, i sl.), vremena za koje želite da dobijete formiran travnjak i finansijskih mogućnosti. Kako se odlučiti za jedan od dva načina zasnivanja travnjaka, postavljanje tepih trave ili setva semena, pročitajte ovde.

Priprema podloge za formiranje travnjaka ista je kod obe metode. Potreban je završni sloj kvalitetne zemlje od 15-20cm. Površina budućeg travnjaka se prvo isfrezira, zatim grubo isplanira i očisti od viška materijala a zatim sledi fina nivelacija. Tek nakon završenog finog planiranja zemljišta sledi setva semena, odnosno postavljanje tepih trave.

Setva trave
Setva trave

Tepih trava
Tepih trava